RP28 (2016-2020)

RP28 (2016-2020)


In het afgelopen decennium heeft deze geweldige motorfiets duizenden motorrijders prestaties van supersportniveau in combinatie met een uitstekend comfort voor rijder en passagier laten ervaren.
Alles in dit geavanceerde Sport Touring-model is ontworpen om binnen de kortste tijd grote afstanden af te leggen. Met slechts een draai aan de gasgreep staat de 1298 cc-viercilindermotor, gekoppeld aan een nieuwe transmissie met zes versnellingen met Assist en Slipper-koppeling (A&S), garant voor een dynamische acceleratie en hoge kruissnelheid.
En met zijn brandstoftank met een inhoud van 25 liter, aerodynamische kuipwerk met elektronisch verstelbaar scherm, cruisecontrolsysteem en de verstelbare zitpositie biedt de FJR1300A een ongekende rijervaring.

Details
  • Soepele 1298 cc-viercilinderlijnmotor met YCC-T
  • Sportief aluminium frame voor extra wendbaarheid
  • Nieuwe transmissie met 6 versnellingen voor dynamische acceleratie
  • Assist en Slipper-koppeling (A&S) voor soepel terugschakelen
  • Koplampen, positielichten en achterlichten in LED-uitvoering
  • Windscherm, kuip, stuur en zadel zijn volledig instelbaar
  • Yamaha D-MODE voor normale of sportieve rijmodus
  • Gebruiksvriendelijk cruisecontrolsysteem
  • Inschakelbaar Traction Control System (TCS)
  • Grote brandstoftank van 25 liter voor een groot bereik
  • Standaard uitgerust met handvatverwarming en 12 volt-aansluiting
  • Schone en stille cardanaandrijving


Dankzij de elektronisch verstelbare wielophanging en een upside-down voorvork biedt de FJR1300AE superieure rijeigenschappen. De nieuwe transmissie met zes versnellingen staat garant voor een snellere acceleratie en hoge kruissnelheid met buitengewoon comfort, en de nieuwe Assist en Slipper-koppeling (A&S) zorgt voor soepeler terugschakelen.
De geavanceerde wielophanging is instelbaar en geschikt voor hoge prestaties bij verschillende weggesteldheden en belading. Er kan worden gekozen uit vier hoofd- en drie dempinginstellingen, waardoor de FJR1300AE altijd over de optimale afstemming en de beste rijeigenschappen beschikt, ongeacht de omstandigheden.
Deze dynamische Sports Tourer is voor en achter voorzien van LED-verlichting, waarbij de koplampen zelfs afhankelijk van de dwarshellingshoek worden versteld, en brengt je binnen de kortst mogelijke tijd op de plaats van bestemming.

De zeer geavanceerde FJR1300AS is uniek in zijn soort. Wat hem zo bijzonder maakt is het elektronische schakelsysteem met volledig automatische koppeling, waarmee je kunt schakelen met je linkervoet of -duim, zonder dat je de koppelingshendel hoeft te bedienen. Dit betekent meer gemak en meer plezier bij iedere rit.
Deze geavanceerde langeafstandsmotor is tevens uitgerust met het nieuwste elektronisch verstelbare wielophangingsysteem en upside-down voorvork. Hiermee kun je de vering en schokdemping naar eigen voorkeur instellen.
Met zijn machtige 1298 cc-motor en aluminium chassis, de nieuwe transmissie met zes versnellingen, cruisecontrol en tractieregeling opent de FJR1300AS een geheel nieuwe wereld voor jou.

Details
  • Elektronisch verstelbare wielophanging en USD-voorvork
  • LED-koplampen met adaptieve bochtverlichting
  • YCC-S schakelsysteem met automatische koppeling en transmissie met zes versnellingen
  • Soepele 1298 cc-viercilinderlijnmotor met YCC-T
  • Elektronisch verstelbare wielophanging en USD-voorvork

Afbeelding Afbeelding Afbeelding


Wijzigingen bij model 2016

Nieuwe 6-versnellingsbak voor betere prestaties
Dankzij het sterke en soepel lopende 1.298 cc motorblok, is de Yamaha FJR1300 bijzonder geliefd als het gaat om het afleggen van grote afstanden onder hoge kruissnelheden. Het modeljaar 2016 FJR doet er echter nog een schepje bovenop met wederom verbeterde dynamiek. De compleet nieuwe 6-versnellingsbak is grondig onder handen genomen en de FJR is de allereerste Yamaha waarin een afzonderlijke 'Dog Clutch' met nieuwe ontworpen spiraalvormige tandwielen wordt toegepast. Vergeleken met de conventionele versnellingsbakken van de concurrerende merken, weegt deze nieuwe 6-versnellingsbak maar liefst 400 gram minder en is bovendien niet groter dan een 5-versnellingsbak. De nieuwe 6-versnellingsbak stelt de toermotorrijder in staat om optimaal te profiteren van het ongekend hoge koppel van het 1.298 cc viercilinder motorblok over het gehele bereik. De aandrijftrein met onderhoudsarme cardan, staat borg voor plezierig en vloeiend rijgedrag.

Vernieuwde A&S koppeling voor lichtere bediening en soepeler terugschakelen
Om een meer geleidelijke en vloeiende beweging van het frame te kunnen bereiken tijdens het terugschakelen, is het modeljaar 2016 Yamaha FJR uitgerust met een nieuwe A&S (Assist and Slipper) koppeling. Dit is hetzelfde ontwerp als waar de 2015 YZF-R1 mee is uitgerust. Deze techniek biedt meerdere voordelen in vergelijking met een conventionele koppeling. Om te beginnen een lichtere bediening van de koppelingshendel. Ten tweede helpt de A&S koppeling tijdens snel gas los vervorming en instabiliteit van het frame tijdens het terugschakelen tegen te gaan met als gevolg betere voertuigbeheersing.

Nieuwe dubbele LED-koplampen
Ter onderstreping van de doorontwikkeling van de FJR als Yamaha's ultieme zware toermotor zijn de 2016 modellen uitgerust met compleet nieuw ontworpen, dubbele LED-koplampen. Deze benadrukken het uitgesproken 3D-karakter van het ontwerp. Het nieuwe aangezicht van de koplampen sluit naadloos aan bij de high end specificatie van de jongste generatie Yamaha FJR. Met hun meervoudige facet reflectoren accentueren visgraatvormige LED-contourlichten het 3D-karakter van de koplampgroep aan de buitenste zijde. De koplampreflectoren van de 2016 FJR modellen beschikken over een golfbalprofiel (met kuiltjes). Deze zorgen tevens voor een grotere lichtopbrengst van de LED-contourlichten en een unieke uitstraling van de nieuwste FJR-modellen.

Adaptieve bochtverlichting voor de FJR1300AE/AS
De 2016 FJR1300AE/AS modellen zijn de eerste motorfietsen van Yamaha die zijn uitgerust met adaptieve bochtverlichting. Deze LED lichten gaan automatisch branden op het moment dat de motorfiets begint te hellen tijdens het nemen van een bocht en worden aangestuurd door een zogenaamde IMU, een afkorting die staat voor Inertial Measurement Unit. Deze eenheid registreert feilloos de mate van helling. Tussen de bochtverlichtingslampen zijn reflectoren aangebracht die ervoor zorgen dat de juiste hoeveelheid licht op het wegdek wordt geprojecteerd. De modellen FJR1300AE/AS zijn uiterlijk te herkennen door de verticaal gescheiden delen van de koplampgroep.
Onder geringe hellingshoek gaat alleen het binnenste paar LED's automatisch branden, bij toenemend hellen volgt het middelste paar. Wordt de hellingshoek nog extremer, dan komt ook het buitenste paar in actie voor optimaal zicht in de bocht. De bochtverlichting treedt alleen in werking met ingeschakeld dim- of grootlicht; een functionaliteit die de reputatie van de FJR1300AE/AS modellen als lange afstandsmachine pur sang zelfs 's nachts optimaal waarmaakt.

Nieuwe achterlichtsectie
Niet alleen de koplampgroep van de 2016 FJR modellen onderging een upgrade; ook de achterlichtsectie werd uitgebreid onder handen genomen, waarbij het LED-achterlicht dezelfde 3D-kenmerken draagt als de koplampgroep. Het nieuwe gecombineerde achterlicht is een fractie groter dan de het huidige ontwerp, waarbij een centraal geplaatst cluster LED's als remlicht fungeert, omringd door een cluster LED's van het achterlicht. Een set van elk drie LED's fungeert als richtingaanwijzer.

Herontwerpen instrumentenpaneel
Een aantal detailwijzigingen aan het instrumentenpaneel hebben de intuïtieve afleesbaarheid verbeterd. Het omlijstende frame van de drie hoofddisplays is nu uitgevoerd in een fraaie 'Gun Metal' kleur en ligt hiermee volledig in lijn met de overige stijldetails en technische verfijningen die kenmerkend zijn voor modeljaar 2016. Zo is het ontwerp van de toerenteller gelijk aan het instrument dat wordt toegepast in de Yamaha R-serie. Bovendien is de afleesbaarheid van het centraal geplaatste LCD-display verbeterd door het minimaliseren van reflectie en de duidelijke staafpresentatie van de brandstofmeter. Het totaal van subtiele aanpassingen heeft gezorgd voor een beleving van kwaliteit, functionaliteit, stijl en oog voor detail; stuk voor stuk elementen die karakteristiek zijn voor high end toermotoren.

Voorbereid op D-Air® Street System
De 2016 FJR1300 modellen zijn voorbereid op installatie van het Dainese D-Air® Street System. Een speciale FJR1300 D-Air® installatieset (M-kit) bestaande uit sensoren, connectoren, display en montagemateriaal kan worden gemonteerd door een D-Air® Street dealer in combinatie met een D-Air® jack (J-kit). Voor meer informatie over het Dainese D-Air® Street System kunt u terecht bij de D-Air® Street dealer.




Kleuren 2016
Afbeelding Afbeelding
Kleurcode: klik op gewenste afbeelding

Kleuren 2017
Afbeelding Afbeelding
Kleurcode: klik op gewenste afbeelding

Kleuren 2018
Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Kleurcode: klik op gewenste afbeelding

Kleuren 2019
Afbeelding Afbeelding Afbeelding
Kleurcode: klik op gewenste afbeelding

Kleuren 2020
Afbeelding Afbeelding
Kleurcode: klik op gewenste afbeelding

Specificaties
Afbeelding