Stap 2: logica
Even een stukje logica, om te begrijpen hoe het programma werkt en ?denkt?:
Een route is eigenlijk een heel simpel iets: gewoon een verzameling van punten in een bepaalde volgorde. Van A naar B naar C enz.
De route wordt berekend van punt naar punt. Welke route dan precies berekend wordt hangt af van de routeringsinstellingen. Bijvoorbeeld ?vermijd snelwegen?.
Als je een route maakt kun je achtereenvolgens de punten A, B, C, etc ingeven. Je kunt echter ook eerst start en eindpunt ingeven en later tussenpunten toevoegen. Dat laatste werkt vaak het makkelijkste. Een combinatie van beiden is ook mogelijk: je kunt altijd later nog een tussenpunt toevoegen.
Stap 3: basisvaardigheid
Meestvoorkomende oorzaak van eventuele problemen is onzorgvuldig werken. En dan vooral: onvoldoende inzoomen op de kaart. Oefen daarom zeker even met het in- en uitzoomen: daar zul je veel baat van hebben.
Om te beginnen moeten we zorgen dat we alle ?knoppen? in beeld hebben:
Zie onderstaande afbeelding; kies voor ?alle werkbalken weergeven?.

Er zijn verschillende manieren op in- en uit te zoomen. Zelf werken we het liefste als volgt:

Als je nu op delinkermuisknop drukt zoom je in op de plek waar het ?kruisje? staat; met de rechtermuisknop zoom je uit.
Wil je heel snel op een bepaald gebied inzoomen, hou dan de linkermuisknop ingedrukt en teken een rechthoek over het gebied waar je in wilt zoomen

Vervolgens weer snel uitzoomen: even een paar keer snel achter elkaar op de rechtermuisknop: gaat razendsnel. Probeer maar.
TENZIJ: je heel ver uit wilt zoomen terwijl je het kaartdetail op ?hoogste? hebt staan

Dan is ie een hele tijd bezig om ?al die puntjes? op te bouwen

Instelling op ?hoog?werkt het makkelijkst. Heb wel in de gaten dat je dan, om ook de kleinste weggetjes te zien, moet inzoomen tot minimaal 700 meter.

(bij ?hoogste? is dat 1,5 km.). Kwestie van uitproberen wat je het makkelijkst vindt.
Naast inzoomen is er nog een tweede belangrijke basisvaardigheid: UNDO, ofwel ongedaan maken. Je bent een route aan het maken, maar hebt per ongeluk een routepunt zo geplaatst dat de route ineens ?bagger? is.
Vervolgens heb je drie manieren om die actie ongedaan te maken:
De undo-knop

de menu-optie ?ongedaan maken?

en, de allermakkelijkste: ctrl-Z (ofwel: gelijktijdig de Control en Z-toets indrukken). Heb ook in de gaten dat je zo meerdere stappen terug kunt.
Stap 4: routeringsinstelling
Tijd om aan de slag te gaan. Als eerste gaan we mapsource vertellen wat voor soort route we willen maken: de routeringsinstellingen.
Ga naar ?bewerken?, ?voorkeuren?

Kies voor de tab ?routebepaling? en pas de instellingen aan.

Een instelling als hierboven wordt veel gebruikt bij motorroutes. Hou er wel rekening mee dat je dan veel kleine weggetjes tegenkomt. Vervelend h??
Druk vervolgens op ?OK?.
Stap 5: een route maken
Eindelijk: we zijn er klaar voor en gaan nu een route maken. We doen er twee: een van A naar B naar C naar D naar E, en een van A naar E, en vervolgens de tussenpunten B, C en D.
A-B-C-D-E:
Klik op de ?routeknop?

Zoom in op de kaart en klik met de linkermuisknop op de plek waar je wilt starten; er hangt ineens een ?elastiekje? aan je muis hangen.
Doe hetzelfde voor het eerste routepunt; je ziet dat mapsource de route van de start naar dat punt uitrekent

Zet zo nog een paar punten, met als laatste je bestemming. Mochten er daarbij ?rare? effecten ontstaan (bijvoorbeeld op en neer over de zelfde weg): even negeren, daar kijken we zo naar.
TIP: je zult tijdens het maken van de route willen in en uitzoomen. Gebruik daarvoor gewoon de zoom-knop, zoals hierboven omschreven. Druk je vervolgens weer op de ?routeknop? heb je meteen het elastiekje weer terug.
Heb je eenmaal het laatste punt aangegeven dan wil je dat elastiekje natuurlijk nog kwijt. Moet je even weten: kwestie van op ?esc? drukken. En voila: de route is klaar!
A-E en vervolgens C, D en E.
(attentie: de letters zijn ter illustratie en verschijnen niet daadwerkelijk)
We beginnen met een schone lei (?bestand?, ?nieuw?, ?wijzigingen niet opslaan?).
Doe nu voor het eerste punt hetzelfde als hierboven. Als twee punt plaats je meteen het eindpunt. Druk op ESC om het elastiekje kwijt te raken.
Je ziet: de route is klaar, maar loopt niet precies zoals je wilt. In onderstaande voorbeeld is vrij duidelijk dat het mooier zal zijn langs de rivier.

Merk ook op dat de route roze is. Dat betekent dat hij NIET geselecteerd is. Om ?iets? met de route te kunnen moet hij eerst geselecteerd zijn; de route is dan geel.
Selecteren kan op twee manieren:
Klik in de tab ?routes? aan de linkerkant op de routenaam

of:
Klik met de selectieknop op de roze lijn

We gaan nu de route aanpassen. Klik nu NIET op de routeknop (dan zou je een nieuwe route maken) maar op de selectieknop (het ?pijltje?). En vervolgens op de route zelf: je ziet weer een elastiek, maar nu met twee uiteinden

Zoek het eerste punt waar je de route langs wilt ?dwingen? op en druk op de linkermuisknop: je ziet dat er een zwart vierkantje op de weg staat (een routepunt) en dat de route opnieuw berekend wordt.
Doe hetzelfde nu nogmaals

Merk op dat het ?elastiek? nu niet tussen begin- en eindpunt (A en E) loopt maar van het tussenpunt naar het eindpunt (tussen B en E).
In dit voorbeeld zie je dat we bij Neerijnen nog wat dichter bij de Waal kunnen blijven en dus voegen we daar nog een puntje toe (met andere woorden: je kunt in willekeurige volgorde werken)

TIP: je kunt maar liefst 250 routepunten per route gebruiken. Maar toch is dat niet verstandig omdat dat allerlei ongewenste effecten tijdens het rijden kan hebben. Om die reden adviseren we volgens de tweede methode te werken: eerst de route globaal opzetten en vervolgens ?finetunen?. Laat dus mapsource zoveel mogelijk zijn eigen werk doen.
TIP: bij wegen met meerdere rijdbanen (m.n. snelwegen, maar soms ook N-wegen) is goed inzoomen extra belangrijk: mapsource doet precies wat je vraagt dus je moet een routepunt ook echt aan de goede kant van de snelweg plaatsen! In onderstaande afbeelding staat typisch een routepunt aan de verkeerde kant

TIP:
Mapsource berekent de route van punt naar punt. Daarbij kan het ook voorkomen dat je een stukje op en neer gestuurd wordt. Bijvoorbeeld:

Zet je dat punt net iets hoger, of op een andere weg dan is de uitkomst wel zoals je wilde. Een routepunt verplaatsen is een kwestie van met de pijl-toets geselecteerd, terwijl de route geel is, klikken op het routepunt.

Moest de route ?het eerste stuk toch over de weg ?onderlangs?, dan kun je ook een routepunt toevoegen

overzetten naar het toestel
Da's vervolgens eenvoudig. Kwestie van het toestel aansluiten en drukken op de knop 'verzenden naar apparaat'.
Schalkse?